Wat is Location Based marketing?

Er zijn verschillende marketing technieken die je kunt inzetten. Location Based marketing staat voor het toepassen van marketingtools op een bepaalde locatie. Op basis van deze locatie kan er contact gemaakt worden met de mobiele telefoons van bepaalde personen. Dit contact kan informatief zijn of een aanzet tot actie. Niet iedereen kan zomaar gebruikmaken van Location Based marketing, hiervoor heb je namelijk Geofencing of Beacons nodig. Met behulp van een dergelijke tool kun je een bluetooth signaal of de gps van mobiele telefoons opvangen. Echter, niet iedereen geeft toestemming voor het opvangen van die signalen. Er moet eerst gevraagd worden of de locatie informatie vrijgegeven mag worden.

Het bereiken van je doelgroep

Location Based marketing kan een handige tool zijn om je doelgroep te bereiken. Stel dat je een Kantoorruimte in Amsterdam hebt en je wilt jouw diensten aanbieden aan mensen of bedrijven in de buurt. Nu ligt Amsterdam zeer centraal. De stad is dan ook een ideale plek om een kantoorruimte te hebben. Omdat er verschillende wijken in Amsterdam zijn heb je bovendien een ruime keuze. Maar stel dat je in het centrum zit en je wilt voornamelijk ondernemers in het centrum op een snelle manier bereiken. Dan zou je Location Based marketing kunnen inzetten.

Inbreuk op privacy?

Het is een makkelijke methode om consumenten te bereiken hoewel sommige mensen vraagtekens bij deze manier van marketing plaatsen. Het is immers heel iets anders dan het inzetten van een copywriter. Er zijn mensen die de Location Based marketingmethode als een inbreuk op de privacy beschouwen wanneer de locatie wordt gebruikt voor push-berichten. Veel mensen hebben niet in de gaten dat als ze bijvoorbeeld voor een app hun locatie vrijgeven, ze dan ook door anderen gevonden kunnen worden. Kom jij dan ineens met je Location Based marketing bericht, dan kunnen ze hiervan schrikken. Het is belangrijk dat je als marketeer rekening houdt met dit feit.

De tools

Met behulp van Beacons en Geofencing kun je de locatie van een mobiel apparaat opvangen.

  • Een Beacon is eigenlijk een klein bluetooth apparaat dat je ergens kunt neerleggen. Het is in staat om een telefoon die bluetooth gebruikt en die een app heeft die beacons ondersteunt, te traceren. Je kunt niet precies zien waar de mobiele telefoon zich bevindt, maar je kunt wel je bericht versturen. Het is je misschien al eens overkomen. Je staat in een winkel en ineens krijg je een bericht van diezelfde winkel met een speciale aanbieding. Je telefoon heeft dan contact gemaakt met de beacons die in de winkel zijn neergelegd.
  • Geofencing is nog geavanceerder. Deze tool gebruikt gps-coördinaten om mobiele gebruikers te kunnen opvangen. Hiermee kun je dus ook een groter gebied bewerken. Daarnaast kun je meer informatie over de gebruiker van het mobiele apparaat verkrijgen: waar die persoon is, hoe lang hij of zij daar is en of die persoon daar al eerder geweest is. Soms is de aankoopgeschiedenis van die persoon in de winkel te zien. Dit kan uiteraard handig zijn voor je marktonderzoek.

Location Based marketing via Facebook

Via Facebook Ads wordt regelmatig Location Based marketing toegepast. Hiervoor wordt ‘Facebook Local Awareness Ads’ gebruikt. Je kunt hiermee je bedrijf op de kaart zetten en een fysieke winkel koppelen aan een soort van online etalage. Zo maak je van een offline-ervaring een online-ervaring.

kheera