Wat is marketing en waarom gebruiken we het?

Simpel gezegd is marketing alles wat een bedrijf uitricht om de verkoop van haar producten of diensten te bewerkstelligen. Deze producten of diensten worden dus onder de aandacht gebracht bij potentieel nieuwe klanten alsmede bij bestaande klanten. Het hoofddoel is naast het verhogen van de omzet, ook het verbeteren van de naamsbekendheid. Marketing is een zeer breed begrip en omvat vele facetten. Het is dan ook het beste om dit begrip in te delen in drie sub-categorieën.

Marketing strategie

De marketing strategie is in feite een plan van aanpak waarin de verschillende marketing activiteiten beschreven staan. Wanneer je vooraf de wensen en mogelijkheden bepaald, kan je een goed omschreven plan maken om bepaalde doelstellingen te behalen.

In een marketing strategie worden diverse punten omschreven, waaronder:

  • Wie is de doelgroep?
  • Wie zijn je concurrenten?
  • Wat zijn de doelen die je wil behalen?
  • Wat zijn de kansen en bedreigingen?
  • Een organisatieanalyse.
  • Wat is het budget?

Marketing media

Marketing media zijn de verschillende instrumenten die je kunt gebruiken om je marketing strategie uit te voeren. Het zijn in feite de verschillende verschijningsvormen waaruit marketing kan bestaan. Denk hierbij aan social media, telemarketing, e-mail marketing, gedrukte media, online marketing, video marketing en affiliate marketing. Maar één van de oudste en meest effectieve manieren van marketing mogen we natuurlijk niet vergeten, want dat is nog steeds de mond-tot-mondreclame.

Marketing analyses

Het gericht onderzoek doen naar specifieke deelgebieden binnen het marketing vak noemen we marketing analyse. Door deze analyses uit te voeren, tracht men erachter te komen waar de mogelijkheden voor het bedrijf liggen. Je zoekt hierbij uit wie je potentiële klanten zijn, wat zij nodig hebben, waar ze zich bevinden en welk resultaat je hieruit kunt verwachten. Marketing analyse doen is dus een zeer waardevolle bouwsteen in het marketing concept.

Waarom maken we gebruik van marketing?

Er zijn dus vele soorten marketing en talloze facetten waarop gelet moet worden. Maar waarom is marketing nu zo belangrijk? Kort gezegd: Producten en diensten verkopen zich tegenwoordig helaas niet meer vanzelf. Doordat er een enorm overschot is in het aanbod van de meeste diensten en producten, is het zaak om in te spelen op de vraag van de consument. Je zult als bedrijf echt op moeten vallen tussen de massa, anders verdwijn je snel op de achtergrond. Je zult jezelf dus op een of andere manier moeten onderscheiden om een succesvolle business op te bouwen. Dit principe is de basis van marketing en de vele strategieën binnen de marktkunde. Wanneer je eenmaal een goed beeld hebt van de behoeften en wensen van de klant, dan pas kun je de volledige marketingstrategie hierop afstemmen. Zo ontstaat er en synergie tussen de vraag en het aanbod.

kheera