Naamsbekendheid door middel van marketing

Marketing betreft alle activiteiten die een bedrijf onderneemt om een product of dienstverlening te verkopen.

Om de aandacht van een groot publiek te trekken is het verwerven van naamsbekendheid een belangrijk onderdeel van marketing.

Marktonderzoek

Om bekend te worden bij toekomstige klanten is een marktonderzoek essentieel. Dit marktonderzoek bevat verschillende onderdelen die aan de orde dienen te komen. De functie van het marktonderzoek is het kunnen inschatten van het succes van het product en inzicht verkrijgen in waar je potentiële klanten kunt vinden. Hierbij dient ook rekening te worden gehouden met eventuele concurrentie. De fysieke verkoopplek speelt een doorslaggevende rol.

Herkenbaar logo

Bij het kiezen van een logo is het van belang dat het opvallend en tegelijkertijd eenvoudig is. Wanneer het te verkopen product in het logo verwerkt is,

wordt gelijk duidelijk om wat voor een bedrijf het gaat. Zo is het gemakkelijk om bijvoorbeeld voor een telefoonmaatschappij een afbeelding van een telefoon te gebruiken of voor een schoenen verkoper de vorm van een schoen te verwerken in het logo. Tegenwoordig kiezen ook veel bedrijven voor een abstract logo dat niet te veel details bevat. Als een bepaald merk eenmaal bekend is, wordt het logo in één oogopslag herkend door de mensen. Dit is het geval bij veel automerken

 en beroemde dranken.

Netwerken

Om naamsbekendheid te bewerkstelligen draait het allemaal om het hebben van de juiste contacten. Door het marktonderzoek is in kaart gebracht waar potentiële klanten te vinden zijn en als bedrijf zorg je dat je op deze plekken aanwezig bent of dat er op zijn minst informatie te vinden is over je bedrijf. Voor veel producten die betrekking hebben op bepaalde gebruikersvoorwerpen worden er beurzen georganiseerd. Zo is er een vakantiebeurs, een huishoudbeurs, een autobeurs en ga zo maar door. Hier komen geïnteresseerden mensen massaal op af zodat een stand op een passende beurs aardig wat nieuwe klanten op kan leveren.

Reclame

Reclame maken kan op allerlei manieren en hoe vaker mensen met een bepaald product geconfronteerd worden des te sneller wordt het bekend.

Enkele vormen van zichtbare reclame maken zijn;

  • Advertenties in kranten en tijdschriften plaatsen
  • Aanplakbiljetten ophangen bij winkels of op bussen
  • Folders verspreiden
  • Digitale reclame door middel van een website en linken op andere websites
  • Tv-reclame

Voor al deze vormen van reclame is het van belang dat er gewerkt wordt met duidelijke korte zinnen en opvallende kleuren. Daarnaast dient het rust uit te stralen. Op het moment dat de boodschap te schreeuwerig is zullen veel mensen tijdens het lezen afhaken. Een goede balans tussen opvallen en eenvoud is dus het meest doeltreffend. De tekst moet zo uniek mogelijk zijn en uit de praktijk blijkt dat humor in een reclameboodschap goed werkt.

Daarnaast levert mond-tot-mondreclame een erg positieve bijdrage bij het werven van nieuwe klanten. Tevreden klanten zullen enthousiast over het product en het bedrijf vertellen aan hun sociale netwerk. Wanneer er eenmaal een klantenbestand is opgebouwd is het daarom raadzaam om regelmatig een klantentevredenheidsonderzoek te doen en naar aanleiding daarvan eventueel de bedrijfsvoering te optimaliseren.

kheera