Guerrilla marketing is een interessante optie als je een beperkt marketingbudget hebt. Door creatieve manieren te gebruiken om kennis over je producten of diensten te verspreiden kan je soms een veel groter publiek bereiken dan met duurdere marketingmethodes. Sommige guerrilla marketingmethodes zijn zo opvallend en zo spraakmakend dat ze in feite veel beter werken dan de traditionele opties! Denk aan een spontaan muziekoptreden, een toneelstukje door verklede mensen, het uitdelen van een leuke gadget voor bedrijven een taart bestellen met jouw reclameboodschap erop of een boodschap op straat tekenen met krijten. We bespreken hier een paar interessante guerrilla marketing manieren. Misschien heb je er iets aan hebt als je met de handen in het haar zit over hoe je jouw nieuwe bedrijf gaat promoten zonder geld.
Viral marketing
Viral marketing kan je als een voorganger van je marketing beschouwen. Het idee is om de kracht van social media te gebruiken om jouw boodschap door anderen te laten verspreiden. Je plaatst hierbij een filmpje, afbeelding, bericht of een ander stuk content dat interessant genoeg is om te delen. En je hoopt dat het zijn eigen leven gaat leiden. De mensen die je bericht zien zullen het verder verspreiden en hun vrienden en bekenden zullen het ook weer delen. Viral marketing is absoluut geen exacte wetenschap. Als je geluk hebt wordt je boodschap opgepikt door miljoenen mensen. Maar het kan ook zijn dat jouw bericht een eenzame dood sterft op je eigen social media account. Je weet eigenlijk nooit wanneer je goud in handen hebt of niet.
Flashmob
Een flashmob is een groep mensen die onopvallend op een openbare plek samenkomt. Op een afgesproken teken voeren ze een stunt uit. Ze doen bijvoorbeeld allemaal hetzelfde dansje, blijven opeens stokstijf stilstaan of beginnen een toespraak. Flashmobs vallen ontzettend op en beelden ervan hebben een grote kans om gedeeld te worden op social media. Om een overtuigende flashmob te houden heb je echter wel veel deelnemers nodig die bovendien goed gecoördineerd handelen.
Illegale aanplak
Veel van de posters die je op borden, zuilen en muren tegenkomt zijn illegaal aangeplakt. Zeker In Nederland zijn er maar weinig legale plakplekken voor reclameposters in de openbare ruimte. Veel posters voor evenementen, feesten en bedrijfjes zijn dus opgeplakt door enthousiaste posterplakkers die het niet zo nauw nemen met de wet! Soms gaan ze er bij nacht en ontij op uit met een emmer behanglijm en een rol posters, om hun vereniging of evenement te promoten. Als ze worden betrapt, kunnen ze een boete krijgen.
Wait marketing
Dit is een methode die gebruikt kan worden op plekken waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld om toegelaten te worden tot een festival of een attractiepark. Deze mensen zullen zich vaak vervelen, vooral als de rij lang is. Ze hebben dan meer aandacht dan de gemiddelde persoon voor het praatje van een enthousiaste promotor of voor de tekst op een uitgedeelde flyer.