Voorbeeld van geweldige marketing

Een goede marketing is belangrijk om naamsbekendheid te vergaren. Een bedrijf dat daar uitermate goed in is geslaagd is Apple. Dit merk van computers en andere elektronica is wereldwijd bekend. Dat is uiteraard ook niet van de ene op de andere dag gegaan. Het bedrijf bestaat al sinds 1976 en is met vallen en opstaan geworden wat het nu is.

Logo

Iedereen kent het logo van Apple, de appel met een hapje eruit. Er bestaan veel verhalen over dit logo waarbij het lijkt of er heel lang over nagedacht is. In de praktijk blijkt dit niet het geval. Het is spontaan ontstaan omdat één van de oprichters op dat moment alleen fruit at. De hap uit de appel heeft ook niets met de computerterm ‘byte’ te maken, maar dit s wel een geniaal toeval.

In het begin werd dit logo altijd afgebeeld in de regenboogkleuren. Ondertussen is het vereenvoudigd tot een moderne kleurloze appel. Het neemt de kleur van de achtergrond over en de kleur is dus afhankelijk van waar het logo op geplaatst is. Dit maakt het overal toepasbaar en ook al lijkt het nauwelijks op te vallen – toch wordt het overal gezien. Wanneer je door een stad loopt, kom je ongetwijfeld op meerdere plekken het logo van Apple tegen. Je ziet het op gebouwen en op bussen, zodat je voortdurend aan het bestaan van het bedrijf herinnerd wordt.

Bewaking van kwaliteit

De Apple wordt geassocieerd met een product van hoge kwaliteit met een geheel eigen stijl. Hierdoor is het hebben van een Apple product inmiddels ook een statussymbool geworden.

Wanneer je een Apple hebt, wordt er vanuit gegaan dat je waarde hecht aan kwaliteitsproducten. De producten zijn dan ook niet goedkoop maar gaan wel ontzettend lang mee. Voor degene die wat minder te besteden hebben is het ook mogelijk om een refurbished iMac aan te schaffen in plaats van een nieuwe. Dat hier zoveel vraag naar is, zegt al voldoende over het vertrouwen dat klanten in Apple hebben.

Om deze goede naam te behouden dient Apple ervoor te zorgen dat het team van specialisten deze kwaliteit van het bedrijf blijft waarborgen.

Er zijn legio mensen die zeggen nooit meer anders dan een Apple te willen. Deze grote groep mensen maakt hierdoor weer reclame voor het bedrijf. En dat is heel belangrijk want je kunt hele mooie marketingstrategieën hebben die allemaal helpend zijn, maar tevreden klanten zorgen voor de grootste winst.

kheera