Kernkwaliteiten analyseren

Wat zijn kernkwaliteiten?

Dit begrip geeft simpelweg niets anders aan dan de basis talenten van een onderneming. Het is dus iets waarin een onderneming uitblinkt. Dergelijke kernkwaliteiten, ook wel kerncompetenties genoemd, zijn van groot belang om een voordeel te halen op de concurrentie. Het succes van een onderneming wordt voor een groot deel bepaald door het identificeren haar kernkwaliteiten en deze op een positieve manier te ontwikkelen.

Wanneer je jouw kerncompetenties identificeert en ontwikkeld, krijg je als ondernemer of bedrijf een stimulans om zelf na te denken. Je zult na gaan denken over de karakteristieken van je bedrijf in vergelijking met je concurrentie. Zo krijg je een goed en duidelijk beeld van je bedrijf.

Drie kenmerken van een kernkwaliteit

Een kernkwaliteit dient dus iets unieks te zijn. Iets wat een ander niet bezit. Daarom zijn er drie kenmerken te benoemen, waaraan een kernkwaliteit moet voldoen.

  • Het moet waardevol zijn voor de koper en hem een voordeel verschaffen.
  • Het moet lastig te imiteren zijn.
  • Het dient iets te zijn dat zeldzaam is, maar tevens iets dat veel verschillende gebruiksdoeleinden kent binnen diverse markten.

Het kan in principe van alles zijn. Begrippen zoals technologie, kennis of organisatiestructuur kunnen allemaal kernkwaliteiten zijn.

kheera