Affiliate marketing

Een vorm van internetmarketing waarbij programmapartners, affiliates genaamd, beloond worden voor de door hen gegenereerde verkopen, noemen we affiliate marketing. Binnen deze relatief nieuwe vorm van internetmarketing bestaan een heleboel vaktermen en begrippen, waarvan we de belangrijkste in dit artikel voor je op een rijtje hebben gezet.

Leads

Wanneer een bezoeker via een affiliate link contact opneemt met een adverteerder, door bijvoorbeeld het invullen van een formulier of met het inschrijven op een wekelijkse nieuwsbrief, dan noemt men dit een lead. Het leid bij de adverteerder niet per definitie direct tot meer omzet, echter vergroot het wel de naamsbekendheid van de adverteerder. Voor adverteerders kan dit zeer waardevol zijn, waardoor ze besluiten een affiliate te belonen voor deze doorverwijzing. Met name bij diensten die niet direct via het internet geleverd worden, zijn lead-vergoedingen een veel gebruikte vorm van commissie. Denk hierbij aan diensten zoals die van een schildersbedrijf of timmerbedrijf.

Commissies

De vergoeding die een affiliate ontvangt wanneer hij of zij een product of dienst succesvol heeft gepromoot, noemen we een commissie. Het is dus een beloning voor de moeite die de affiliate heeft genomen om promotie te doen. Commissies zijn er in de vorm van geldbedragen, maar ook in de vorm van kortingen of tegoedbonnen.

Cashback-websites

Cashback-websites hebben over het algemeen allemaal één ding gemeen, en dat is dat het verdienmodel eigenlijk altijd op affiliate marketing gericht is. Dergelijke websites bieden gebruikers of leden een bepaald percentage van een aankoopbedrag terug, mits zij het product of de dienst via die specifieke website hebben gekocht. De cashback-website ontvangt in eerste instantie een commissie van de adverteerder, waarvan zij vervolgens een gedeelte weer terugbetalen aan de consument. Op deze manier profiteren er dus eigenlijk drie partijen van de aankoop. De adverteerder heeft een groter bereik, en dus naar alle waarschijnlijkheid meer omzet. De consument geniet van een korting in de vorm van geld dat teruggestort wordt, en de cashback-website ontvangt een commissie.

kheera