Viral marketing

Om de bekendheid van een product of merk te vergroten, word tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van viral marketing. Met behulp van reeds bestaande sociale media tracht men een digitale virale epidemie te creëren. Het is in feite een vorm van mond-tot-mondreclame, welke versterkt wordt door gebruik te maken van het internet.

De voordelen van viral marketing

Op een snelle en relatief goedkope manier kan een bedrijf of instantie grote groepen mensen bereiken. Zeker wanneer je dit vergelijkt met conventionele media uitingen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van sociale kringen welke reeds bestaan. Zij hebben op een bepaalde manier dus al interesse in het onderwerp of fenomeen. De drempel om de marketinguiting te open ligt voor deze doelgroep dus stukken lager. Je spreekt de natuurlijke interesse van de mensen aan. Daarnaast is viral marketing een zeer goede manier om de jongere doelgroepen te bereiken. Zij maken immers ontzettend veel gebruik van social media.

De nadelen van viral marketing

Dergelijke marketingtechnieken zijn minder goed, of zelfs helemaal niet, toe te passen op bedrijven. Het spreekt echt het individu aan. Daarnaast is het absoluut niet gemakkelijk om een succesvolle viral te maken. En krijgen mensen eenmaal het gevoel dat een filmpje of afbeelding een reclamecampagne is, dan verliest men al snel de interesse.

kheera