Guerrillamarketing

Een marketingtechniek die door veel mensen als negatief ervaren wordt is guerrillamarketing. De term is niet voor niets afgeleid van het begrip guerrilla, wat zoveel betekend als oorlogsvoering op kleine schaal, met onverwachte aanvallen en speciale technieken. Bij guerrillamarketing maakt men gebruik van een beperkt marketingbudget, maar heeft men wel als doel grote resultaten te behalen.

De term bestaat officieel al sinds de jaren 80, maar is de laatste jaren pas echt populair geworden bij het grote publiek.Bedrijven zijn immers in gaan zien dat goede marketing niet enkel draait om een hoog marketingbudget. Met een bescheiden budget kunnen namelijk ook specifieke doelstellingen behaald worden. Mits deze op een creatieve, ludieke en speciale manier worden toegepast, kunnen dergelijke marketingtechnieken ook voor veel bekendheid zorgen. Denk maar eens aan het creëren van ophef over een bepaald onderwerp, waardoor er in de media veel aandacht besteed zal worden, en er dus hoge resultaten behaald kunnen worden. Dit is een typische en veelgebruikte vorm van guerrillamarketing.

De voordelen van guerrillamarketing

Zoals eerder aangestipt kent guerrillamarketing een groot kostenvoordeel ten opzichte van traditionele marketing. Het is een stuk goedkoper, wat dus minder risico met zich meebrengt. Daarnaast kan de snelheid van een guerrillacampagne een hoog tempo aannemen in vergelijking met traditionele media zoals radio of televisie. De aanloopperiode van dergelijke campagnes is veel langer, alvorens de consument het begint te herkennen.

De nadelen van guerrillamarketing

Uiteraard bestaan er ook nadelen van dergelijke campagnevoering. Zo is het bijvoorbeeld een lastige techniek die speciale vaardigheden vereist. Er moet immers telkens iets nieuws verzonnen worden, want wat in het verleden werkte, doet dat in het heden doorgaans niet meer. Soms worden er bij guerrillatechnieken wetten overtreden. Wanneer dit aan de orde is, kan het een merk juist imagoschade berokkenen in plaats van dat het een positieve uitwerking heeft.

kheera